lørdag

madspild

Det er ikke nogen hemmelighed, at der i øjeblikket er et enormt fokus på madspild, ej heller er det en hemmelighed, at vi herhjemme er idealister, der forsøger at gøre verden et lidt bedre sted at være for os selv og vores nærmeste. I kraft af min mands profession som miljønørd, er det især på dette område, at vi forsøger at gøre en forskel.
Derfor er jeg glad for at kunne bidrage med et lille fif til, hvordan du kan minimere dit madspild. Det er ganske nemt, og kan gøres om morgenen inden du skal ud af døren.

Herhjemme har vi til tider frugter, der bliver lidt for kedelige til, at vi vil spise dem, samtidig har jeg en mani med, at jeg altid skærer min frugt ud, hvorfor kernehus o.lign. altid er ganske fine og uden bidemærker (dem, der er blevet gnavet fri for frugtkød kan også bruges, men man må gerne være en smule sippet).
Men altså; smid dine kedelige frugter (og andre frugt rester) i en gryde, tilsæt vand og sukker. Sæt det til at koge en times tid, hæld det i et dørslag/si og når du kommer hjem har du en omgang god frugt saft - lige klar til at blive blandet med vand, og indtaget til eftermiddagsmaden.

her en gammel blomme, resterne af en pære, en halv citron, hvor skrællen blev brugt til aftensmad, og et æbleskorg (der kunne med fordel også tilsættes en rødbede, druer og hvad du ellers har af kedeligt saft-egnede ingredienser). mængden af sukker doserer du selv, og vandet skal sådan nogenlunde dække - og så lige en sjat til ;-)


op i en trådsigte, purer/mos gerne frugt resterne før du forlader dem for at tage fat på dagens dont/en god nats søvn

når saften er færdig med at dryppe fra frugtresterne, har du faktisk en færdig saft

det kan være en fordel at koge saften op endnu engang, hvis du vil have den skal kunne holde et stykke tid, og så kan du med fordel hælde den på flasker. Jeg fik sådan nogenlunde en halv liter færdig saft af mine rester
Hvor meget vand, der skal tilsættes afhænger dels af smag og behag, men også af, hvor koncentreret din saft er; prøv dig frem!

NB: hvis saften ikke er sød nok, kan du koge den op med mere sukker.

6 kommentarer:

 1. Kæft, det var smart. Det vil jeg da prøve! En times kogetid sådan cirka, siger du?

  SvarSlet
 2. Herlig blog - og ovenikøbet med fokus på madspild og god udnyttelse af maden :)

  Du har fået en ny læser.

  BH
  Selina fra http://www.stopspildafmad.dk/

  SvarSlet
  Svar
  1. Har lige været inde på hjemmesiden; vidste slet ikke, at der var sådan en.
   Men, hvor er det dejligt at der er SÅ stort fokus på det. Og det er jo ganske nemt, at spare på maden, uden at lide nogen nød, man skal bare bruge sin fantasi ;-)

   Slet
 3. En times tid, sådan nogenlunde - og så er der hjemmelavet saft :-)

  SvarSlet
 4. Det er en super ide, det må prøves :) Jeg prøver også, at holde madspild på et minimum. Når vi har vindruer der er ved at være lidt kedelige putter vi dem i en pose og en tur i fryseren, så har man en sund is-snack og min dreng er vild med dem. Vi fryser også bananer med en pind (eller teske) i enden - begge dele kan også bruges i smooties.

  SvarSlet

Bring it on :-)